emu
Rex Motorcycles Sweden

Today in Motorcycle History

detta är ett registrerat varumärke får ej användas utan Rexfabrikens tillstånd

Denna sida ska berätta lite om
REX tvåtakts motorcyklar.
Detta är en liten sammanställning ur min samling
av gamla Rex broschyrer och Kataloger som jag vill
visa för de som har samma intresse som mig.

Bilder och logotyper är registrerade varumärken
och får inte användas utan Rexfabrikens tillstånd


Lite fakta om grundandet av
AB Maskinfabriken Rex i Halmstad.


År 1896 började A.P.Nilsson att sätta ihop cyklar av inköpta delar i ett gårdshus tillhörande hans herrekipiering. Cykeltillverkningen gick så bra att han år 1901 sålde herrekipieringen för att på heltid kunna ägna sig åt cykelfabrikationen. 1902 stod den första fabriksbyggnaden färdig att tas i bruk


Rex motorcyklar
1908 släppte Rexfabriken ut sina första Motorcyklar  Denna första produkt bör närmast benämnas motorvelociped. Den bestod av en kraftig cykel med fjädrande framgaffel. Drivningen skedde med rem och hade som kraftkälla en 4-takts 1 cylindrig Schweizisk Motosacoche-motor. Det var en populär motor som användes av flera fabrikanter.
Rex motorcyklar

Detta är den första två-takts motorcykeln som Rex släppte ut.
Den kallades Mod.R
Den var körkorts-och skattefri och oerhört billig i drift varför den vart omåttligt populär.
Den tillverkades 1923-1928 då nya lagbestämmelser satte stopp och klassade den som lätt MC som inte var skatte/körkortsbefriade.
Rex motorcyklar

En speciell Dam-modell tillverkades också med promenadstyre
och sadel av typen "dam-special" 

Tekniska data för modell R

Motor: Villiers Förgasare: Villiers
Cyl.mått: 55x62mm Tändning: Svänghjulsmagnet
Cyl.volym: 147cc Smörjning: Bensin-oljeblandning
Effekt hkr: 3 1/2 Bensintank rymd: 4 liter
Varvtal: 3500 Däck: 26x2 tums
Växellåda: 2 vxl.Albion Totallängd: 1,95mtr.
Lackering: Cykeln svart, Bensintank och Kedjeskydd chokladbrunt och randat i svart och guld
Genom en lagändring 1931 blev en körkorts , försäkrings och skattefri lättviktsmotorcykel åter tillåten. Men nu i ett mycket enklare utförande än 20-talets lättviktare. Den skulle enligt lagtexten bestå av "velociped som ursprungligen är avsedd och inrättad för framdrivning uteslutande medelst trampning, men som sedermera utan ändring i övrigt försetts med hjälpmotor"
Rex motorcyklar
Rex Midget Hjälpmotoraggregat
inmonterat i
Rex 170 stadsbudscykel
beskrivning av aggregatet:
Motor: Villiers "Midget" 2-takt motor 98cc, borrning och slaglängd 50x50 mm. Smörjes enligt bensinoljesystemet,varvid c:a 1/2 deciliter olja tillsättes varje liter bensin. 

Karburator: Villiers. 

Magnet: Villiers patenterade svänghjulsmagnet, 
helt inkapslad. 

Växellåda: Albion med 2 växlar,frigång och clutch. 

Bensintank: Avsedd att placeras ovanför övre ram- röret rymmande c:a 3 liter. 

Till aggregatet hör även kedjeskydd,signalhorn,utblåsnings- rör,och effektiv ljuddämpare. Bensintank och kedjeskydd äro lackerade i brun färgton med smakfull randning.   Förstärkningsstag hade påsatts framgaffeln men fabriken tvingades slopa dem efter några år då myndigheterna ansåg dessa ej tillåtna
utan stred mot lagbestämmelsens ord "utan ändring".  Under åren som följde efter 1931 ökades intresset och försäljningen av lättviktarna enormt. Kombinationen Rex cykel - Villiers motor blev utan tvekan det populäraste och mest sålda motorfordonet i Sverige på 30-talet. I allt större serier spottades Rex Midget fram och Rex namnet blev lika känt i motorkretsar som Stomatol och Läkerol var för den svenska allmänheten på den tiden.
Rex fick många efterföljare och alla större och även mindre cykeltillverkare tog upp lättviktare på sitt program. Det blev rena massfabrikationen och enbart under 1938 tillverkades
 enligt uppgift 38,000 sådana i Sverige
Rex motorcyklar

1936 kom man med ovan avbildade nya modell kallad Midget lyx. Den hade fått en tre-växlad Villiers blockmotor  med dubbla  avgasportar,ändrat avgassystem och större bensintank. Den
modellen blev smått legendarisk och var känd för att vara en av de snabbaste "lättviktarna" på marknaden.


En modell Midget 45 med duplexram och den tidigare Midget standardmodellen salufördes också samt en 125cc "tung motorcykel" som kallades Marvil.1938 kom en ny modell med duplexram som kallades Midget sport. Den var försedd med den dubbelportade Villiers blockmotorn men nu i 2-växlat utförande.
1939 års modell av samma upplaga blev den sista av "hjälpmotorvelocipederna".
Framgaffeln hade nu ersatts med en fjädrande sådan av parallellogramtyp.

Rex motorcyklar

1938 års Rex Midget Dam
Med Rex Midget Dam introduceras Sveriges första lättviktsmotorcykel,som konstruerats speciellt för damerna. Den är kanske inte fullt så snabb som Rex Midget Sport , men samma styrka och gedigna kvalitet finnes även här. Genom frånvaron av växlingsanordning är denna modell betydligt förenklad till sin skötsel.
Pris komplett 1938 Kr. 435:- 
Mot slutet av 30-talet började en del fabrikanter i konkurrensens namn att förändra lättviktarna med fjädrande framgaffel, nerbyggda ramar med lägre sittställning och andra för trampcykel overkliga anordningar. Därtill allt effektivare och större motorer som monterades in med högre hastigheter som resultat (70-75km/t) tvingade till slut myndigheterna att agera. Detta gjordes med en ny lag som 1940 jämnställde 98-kubikarna med lätta motorcyklar, med alla deras pålagor som följd.
Rex motorcyklar

REX anpassade sig till de nya bestämmelserna och satsade på en ny lätt modell utan trampor  och i mera mc-mässigt utförande med lägre och stabilare ram, bättre bromsar och kraftigare däck. Modellen med namnet Midget Speedy hade en 98 cc 3-växlad Villiers blockmotor.
Den kunde även fås i en till 40km/t. fartbegränsad version och var då skattebefriad.
1939 tillverkades också en större s.k. tung motorcykel kallad Master. Den var utrustad med en 200cc. 3-växlad villiers blockmotor på 8,5 hkr. och hade en ramkonstruktion som bestod av valsade balkar.


  Under 2:a Värdskriget tillverkades inga bensindrivna motorcyklar. Istället konstruerades eldrivna motorcyklar och trehjuliga transportfordon för att ersätta bortfallet av motorcykelproduktionen.
Rex motorcyklar


Rex motorcyklar

REX El-transport.1940-41 Lastförmåga 175kg  1,5hk serielindad elmotor på framhjulet. Sex accumulatorer om 85 ampertimmar 36volt monterat under förarsätet. Fordonet var lämpligt för stadskörning och då beräknades att den kunde köra fyra mil med en maxfartpå 40 km/tim. Några exemplar byggdes även med Villiers 98cc-motorer.